2007-12-29

Aušra Girdziušienė "Sveikatos šventė"

Aušra Girdziušienė

SVEIKATOS ŠVENTĖ

Dovanų ─ šventė
Mėgstantys Naujųjų metų šventę galėjo pasidžiaugti ja ir praėjusį savaitgalį. Prie Lentvario ežero, šalia šaltinėlio, tradiciškai buvo pasitinkami rytietiški Naujieji metai. Šventę Lentvario gyventojams ir jų svečiams dovanojo Lietuvos aikido AIKIKAI federacija, šios federacijos sveikatingumo klubas „Pažinkim save“ ir Lietuvos NIAT-NAM federacija. Visų trijų organizacijų vadovai ─ Lentvario gyventojai Pranas Golovač, Valerijus Marčenkovas ir Petras Golovač ─ daug metų propaguoja sveiko kūno ir sveikos sielos idėją ne tik gimtajame mieste, bet ir visoje Lietuvoje.
Atėjusieji galėjo mankštintis, žaisti, rungtis estafetėse, apsilieti šaltinio vandeniu, pabėgioti anglimis ir paskanauti skanaus ir sveiko maisto ─ vegetariško plovo, kurį pagal savo ypatingą receptą kasmet verda Olegas Polonskis. Pagrindinę materialinę paramą šventei, taipogi kaip ir kasmet, suteikė UAB „Orleda“ direktorius Leonidas Sesickis.

Šventė populiarėja
Ši graži tradicija tęsiama jau daugelį metų. Daugiau kaip prieš dvidešimt metų išsimaudyti šaltinyje susirinkdavo tik būrelis entuziastų. Nuo 1998 m. jie pradėjo kviestis ir kitus miesto gyventojus. Dabar šventė kasmet pritraukia vis daugiau žmonių iš visos Lietuvos. Nors ir vadinama Rytų naujaisiais metais, ši šventė nėra nei religinė, nei tautinė. Tiesiog tai gera proga susitikti bendraminčiams, norintiems gyventi sveikai, linksmai ir aktyviai, norintiems pasinaudoti per tūkstantmečius išsaugotais natūraliais sveikatinimo būdais ir siekiantiems šią išmintį perduoti savo vaikams. Todėl čia laukiami visi: maži ir vyresni, senbuviai ir naujokai, aistruoliai ir smalsuoliai.

Gydo vanduo ir ugnis
Naujųjų metų dieną ir vanduo, ir ugnis pasižymi ypatinga energija. Pakanka vieno apsipylimo ką tik pasemtu šaltinio vandeniu, kad įvairios peršalimo ligos nekibtų prie žmogaus ištisus metus. Tačiau ne visi ryžtasi apsipilti patys. Kasmet tokiems nedrąsiems padeda ilgametės klubo „Pažinkim save“ narės Natalija Budrevič ir Oksana Suchich. Šios moterys ne tik apipila vandeniu. Besistebintiems ir smalsaujantiems žiūrovams Oksana ir Natalija kantriai atsakinėja į visus klausimus: kaip reikia kvėpuoti, kaip susikaupti, kodėl po tokios procedūros nesusergama ir pan.
Žiūrovai tampa dalyviais
Atsiranda daug žmonių, kurie, atėję tik paspoksoti į neva keistuolius, patys įsidrąsina išmėginti vandens ir ugnies galią. Šiam atvejui organizatoriai taip pat visada būna pasiruošę: turi papildomų sausų rankšluosčių, šlepečių, karštos arbatos ir ... gerų patarimų. O žiūrovai naujokus visada pasveikina pritariamais plojimais. Žinoma, jausmą apsakyti sunku, jį reikia patirti, tačiau pirmąkart išsimaudę atsako, kad daug šalčiau yra ne apsipilti, o ... žiūrėti. Vieną kartą pabandžiusių kitais metais įkalbinėti jau nebereikia.
Užsigrūdinę vandeniu šventės dalyviai grūdinasi ugnimi ─ jie gali pabėgioti karštomis anglimis. Ugnis šventėje labai gerbiama: į ją negalima mesti šiukšlių, negalima bėgti anglimis dėl juoko, nesusikaupus. Net rekomenduojama tą dieną grįžus namo nesiplauti suodinų kojų. Pirmąkart bėgantiems taip pat padedama ─ patyrę žmonės paduoda savo ranką. Rengėjai džiaugiasi, kad ateina šeimos, kad kartu su tėvais maudosi ir bėgioja net visai maži vaikai, nebijodami nei sušalti, nei apsideginti.
Ko, beje, ir neįvyksta.






.

Komentarų nėra: