2007-12-29

Aušra Girdziušienė "Kovų meno meistro pamokos"

Aušra Girdziušienė

Kovų meno meistro pamokos

Lietuvoje- pasaulinio garso aikido meistras iš Japonijos Liepos pabaigoje Vilniuje įvyko penkias dienas trukę tarptautiniai japonų kovos meno aikido renginiai -seminaras ir pirmasis Lietuvos Aikido AIKIKAI festivalis. Savo patirtimi ir paslaptimis pasidalyti su Lietuvos „aikidokais“ į juos atvyko ypatingas svečias iš aikido lopšio Japonijos- aukščiausio tarptautinio rango instruktorius, garsus pasaulyje 7 dano Aikido AIKIKAI meistras, AIKIKAI Fondo Pasaulinio Aikido centro treneris ir trenerių skyriaus vadovas Shoji Seki. Drauge su juo lankėsi Marina Karpova- 5 dano meistrė, Maskvos „Koinobori“ klubo prezidentė ir vyriausioji trenerė, Rusijos Aikido AIKIKAI federacijos viceprezidentė.

Lentvariečių pagalba
Šis Shoji Seki apsilankymas Lietuvoje nėra pirmas. Tačiau anksčiau jis tik pravažiuodamas galėdavo skirti Lietuvos „aikidokams“ vos 2-3 pamokas kaip labdarą. Norintys tobulintis turėdavo važiuoti į Lenkiją ar kitas valstybes. Šiemet Shoji Seki atvyko oficialiai. Renginius organizavo Japonijos ambasada Lietuvoje ir Aikido AIKIKAI asociacija „Sūkurys“, globojo Lietuvos Aikido AIKIKAI federacija bei Rytų kovos menų ir kultūros centras „Satori“.
Meistro atvykimu į Lietuvą ir kitais reikalais daug rūpinosi Lietuvos Aikido AIKIKAI federacijos Lentvario sveikatingumo klubas „Pažinkim save“, jau daug metų pažįstamas miesto gyventojams kaip nuolatinis Lentvario sveikatingumo švenčių ir žygių organizatorius. Šio klubo dėka buvo ............................................................

Aikido kovos menui skirta 40 metų
Shoji Seki treniruojasi aikido jau apie 40 metų, todėl tikrai turi kuo pasidalyti. Daugiau kaip 30 metų jis dirba treneriu Pasauliniam aikido centrui priklausančiuose klubuose, šiuo metu dėsto kovos meną keliose pagrindinėse grupėse, veda akademijos kursus, kuruoja kelių universitetų klubus, yra instuktorių skyriaus vadovas. Shoji Seki veda aikido seminarus daugelyje užsienio šalių (Prancūzijoje, Brazilijoje, Izraelyje, Naujojoje Zelandijoje, Rusijoje ir kt.). Daugiametė patirtis, unikali dėstymo metodika bei ypatinga rytietiška pagarba leidžia tiksliai ir suprantamai paaiškinti aikido techniką net pradedantiesiems. Anot sveikatingumo klubo „Pažinkim save“ prezidento Valerijaus Marčenkovo, šis mokytojas pasižymi ypatingu gebėjimu savo meną perduoti net be žodžių, todėl jo pamokos turi nepaprastai didelė vertę kiekvienam „aikidokui“.

Japonijos tradicija, prigijusi Lietuvoje
Aikido kovos menas populiarus visame pasaulyje. Jis padeda tobulėti fiziškai ir dvasiškai, išlaikyti pusiausvyrą nepastoviame pasaulyje, tinka vyrui ir moteriai, vaikui ir garbaus amžiaus žmogui. Aikido negalima laikyti sportu, nes čia nėra varžybų, dirbama poroje visiškai pasitikint savo porininku. Tai savigynos menas, kuris ugdo valią ir discipliną, moko išnaudoti priešininko jėgą prieš jį patį, bet neskatina agresijos. Būtent dėl šių priežasčių aikido menas, turintis gilias šaknis Japonijoje, prigijo ir Lietuvoje.
Lietuvoje aikido propaguojamas nuo kovų draudimo laikotarpio. Dabartinės federacijos prezidentas Pranas Golovač jau tuomet ieškojo vienminčių ir užmezgė ryšius su Maskvos „Koinobori“ klubo prezidente Marina Karpova, o vėliau ir su mokytoju Shoji Seki.
Istoriškai susiklosčiusios aplinkybės lėmė, kad Lietuvoje veikia kelios aikido organizacijos, kurios yra pakankamai izoliuotos, todėl šis seminaras ir festivalis turėtų būti pirmasis žingsnis visų aikido organizacijų bendradarbiavimo link.

Pirmasis aikido festivalis
Rengėjai tikisi, kad jų sumanymas taps gražia tradicija ir populiarins vieną gražiausių japonų kovos menų - aikido, todėl surengė pirmąjį aikido festivalį. Jame buvo galima matyti skirtingas technikas, Lietuvos ir užsienio aikido AIKIKAI pasirodymus – pradedančiųjų, pažengusiųjų „aikidokų“ ir profesionalių trenerių programas, taip pat japonų kaligrafijos pristatymą, Vietnamo kovos meno NIAT-NAM ir būgnelių „Aikido drums“ pasirodymą.

Komentarų nėra: