2007-12-29

Aušra Girdziušienė - Rytietiškų Naujųjų metų šventės čia vyksta jau nuo 2000-ųjų metų. Šiemet švente

Aušra Girdziušienė

Naujuosius Ugninio Šuns metus, skaičiuojamus pagal Rytų kalendorių ir prasidėjusius sausio 29 dieną, pasitiko ne tik tolimi kraštai, bet ir Lentvaris. Prie šaltinėlio, daugelį metų laikomo tradicine sveikuolių susitikimų vieta, pasilinksminti ir pasveikinti vienas kitą susirinko šimtai žmonių iš įvairių Lietuvos miestų.
Rytietiškų Naujųjų metų šventės čia vyksta jau nuo 2000-ųjų metų. Šiemet švente pradžiugino trys rengėjai: Lietuvos Aikido AIKIKAI federacija, mokanti Japonijos kovos meno paslapčių (prezidentas Pranas Golovač), sveikuolių šeimas vienijantis Aikido AIKIKAI sveikatingumo klubas „Pažinkim save“ (prezidentas Valerijus Marčenkovas) bei Lietuvos NIAT-NAM federacija, mokanti Vietnamo kovos meno ir pasaulėžiūros (prezidentas Petras Golovač). Materialią paramą pasiūlė UAB „Orleda“ direktorius Leonidas Sisickis.
Abi federacijos ir sveikatingumo klubas seniai puoselėja Rytų kraštų gyvensenos tradicijas, domisi jų filosofija ir menais, semiasi išminties iš tūkstantmetę patirtį turinčių jų sveikatinimo sistemų, rūpinasi kūno ir sielos harmonija, fiziniu ir dvasiniu tobulėjimu. Ypač didelį dėmesį abi federacijos ir klubas skiria vaikams, mokydami juos mąstyti ir gyventi sąmoningai, rasti savo gyvenimo kelią, o ne pasiduoti kitų įtakai.
Būtent sveiko gyvenimo būdo propagavimas ir sveikatos stiprinimas rytietiškais metodais ir buvo pagrindinis šios šventės tikslas. Anot vieno iš rengėjų, Valerijaus Marčenkovo, mūsų augantys vaikai turi suprasti, kad galima gyventi ir linksmintis be kvaišalų. Jie turi matyti gyvą pavyzdį ir išmokti patys saugoti ir stiprinti sveikatą naudodamiesi paprastais, natūraliais, nieko nekainuojančiais, tačiau labai efektyviais būdais. Todėl ši šventė buvo skirta ne žiūrėti, o dalyvauti, išmėginti tai, ką kartais matome tik per televiziją. Aktyviausi dalyviai ir pirmieji pagalbininkai, žinoma, buvo vaikai, iš kurių dauguma priklauso Aikido AIKIKAI ir NIAT-NAM federacijoms arba sveikatingumo klubui.
Neatsitiktinai šventės vieta rengėjai pasirinko šaltinėlį. Daug metų šaltinėlis duoda sveikatos visiems: prie jo pamatysi ir ikoną, ir katalikišką šventą paveikslėlį, ir rytietiškus smilkalus. Ši vieta turi įdomią istoriją, o kai kas jos vandenį laiko šventu. Kažkada V.Marčenkovui, atėjusiam prie šaltinėlio, nepažįstamas senelis patarė: jei prausiesi šiuo vandeniu, visada sveikas būsi. Taigi dar 1982 metais Valerijus su artimiausiais bičiuliais ėmė žiemą ir vasarą apsipylinėti šaltinėlio vandeniu. Tačiau prasidėjus privatizavimo erai, šaltinėlis taip pat atsidūrė privačioje teritorijoje. Tuomet Valerijus, pasiėmęs virgules, ėmė artimiausiose vietose ieškoti naujos versmės. Ją suradęs iškasė naują šaltinį. Netrukus prie jo atsiradusią skulptūrėlę kažkas sulaužė. O ikonos, kurią taip pat nežinia kas pakabino, niekas neliečia.
Daugiau kaip prieš du dešimtmečius gimusi tradicija apsipilti lediniu šaltinėlio vandeniu kasmet sulaukia vis daugiau pasekėjų. Į šventę atėję norintys apsipilti turėjo net eilę stovėti. Nemaža buvo ir tokių, kurie, bežiūrėdami į kitus, ypač mažus vaikučius, įsidrąsino ir patys susigundė.
Vanduo ir ugnis- du kūną ir sielą valantys elementai. Todėl šventės dalyviai be jokios baimės bėgiojo karštomis anglimis. Vaikai ir čia rodė pavyzdį kai kuriems suaugusiems.
Atėję žmonės darė vietnamiečių ir japonų mankštas, dalyvavo įvairiuose rytietiškuose vikrumo ir judrumo žaidimuose. Ketvirtą valandą popiet fejerverkais pasitikę Ugninio Šuns metus, visi vaišinosi skania karšta arbata ir valgė vegetarišką plovą su daržovėmis ir vaisiais, kurį, padedamas vaikų, kasmet verda daugelį pasaulio šalių apkeliavęs, daug patiekalų išragavęs ir savo ypatingą receptą sukūręs Olegas Polonskis.

Alfredo Girdziušo nuotr.
0883 vaikai verda plovą
0997 vietnamiečių mankštelė mažiems ir dideliems
1029 šventės organizatoriai, centre- trys prezidentai (Pranas Golovač, Valerijus Marčenkovas, Petras Golovač)
1054 šeimų varžybos
1093 Olegas Polonskis tuoj virs plovą
1177, 1183, 1186, 1189, 1193 maudynės
1300,1306, 1308, 1321, 1329, 1336 bėgimas per žarijas
0890 šventės rengėjai: Lietuvos NIAT-NAM fedeėracijos viceprezidentas Deividas Vaškelis, treneris Valerijus Kušelevičius, sveikatingumo klubo „Pažinkim save“ prezidentas Valerijus Marčenkovas, Lietuvos Aikido AIKIKAI federacijos prezidentas Pranas Golovač
1375,1376, 1378 Lietuvos NIAT-NAM federacijos prezidentas Petras Golovač gardžiuojasi plovu ir damų draugija

Komentarų nėra: