2008-04-27

Aušra Girdziušienė; "Raidė raidę randa"; Knygos pristatymas Lentvaryje 2008 m. kovo 27 d.















„Raidė raidę randa“- tai antroji Lentvario vaikų sukurta knygelė.
Ekrane jūs matote akimirkas iš pirmosios knygelės („Vienos raidės pasakėlės“) pristatymo, į kurį atvyko projekto rėmėjai: Seimo narė Dangutė Mikutienė, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento Tautinių mažumų skyriaus Rytų Lietuvos programos poskyrio vedėjas Alfonsas Kairys, Švietimo skyriaus darbuotojai ir kiti svečiai, projekto dalyviai, vadovai ir pagalbininkai. Mokiniai pasakojo darbo įspūdžius, vaidino savo kūrybą. Mokytojams irgi teko kūrybinė užduotis - jie spalvino mokinių sukurtas iliustracijas.















Trakų rajono projektų konkurse, vykusiame pernai balandžio mėnesį, mūsų projektas „Vienos raidės pasakėlės“ laimėjo pirmąją vietą. Mūsų knygelė pradžiugino ne tik mus, bet ir mūsų draugus, kaimynus, tėvelius ir gimines. Visi mus gyrė ir labai džiaugėsi kartu su mumis. Mes išmokome dirbti su žodynu, sužinojome daug naujų žodžių. Galėjome ir patys sukurti naujų žodžių. Į knygelę mes įdėjome daug darbo ir išmonės. Buvo labai malonu sužinoti, kad mūsų darbas neužsigulėjo stalčiuose, bet pasklido ir po kitus miestus. Šis projektas mums labai patiko, todėl mes nusprendėme dalyvauti jo tęsinyje ir išleisti antrą, rimtesnę, knygelę.
Abi mūsų knygelės ypatingos tuo, kad jose visi kūrinėlių žodžiai prasideda ta pačia raide.
Pirmoji knygelė buvo tarsi repeticija ar treniruotė, nes rašėme tik kai kuriomis abėcėlės raidėmis prasidedančius tekstus. Nors sukurti viena raide prasidedantį tekstą iš pirmo žvilgsnio atrodo gana sunkus darbas, tačiau pamėginę ir pamatę, kad įmanoma, taip pat puikiai įvertinti rajoniniame konkurse, nutarėme imtis ir sudėtingesnės užduoties - sukurti visomis abėcėlės raidėmis prasidedančių kūrinėlių. Tai nebuvo labai lengva, ypač parašyti rišlų tekstą, prasidedantį raidėmis C, E, H, I,O,U, todėl tekstų kūrimas buvo pats ilgiausias ir sudėtingiausias projekto etapas. Visgi gerokai paprakaitavę kai kurias raides net sueiliavome. Mūsų mokytojos buvo negailestingos, ir kai kuriuos kūrinėlius mes taisėme po 3-4, netgi 7 kartus. Po šio etapo kiek atsikvėpėme, nes prasidėjo iliustravimo darbai, kurie suteikė mums daug džiaugsmo.




Naujasis projektas „Raidė raidę randa“ truko vienerius metus. Knygelę kūrė Lentvario Henriko Senkevičiaus ir Lentvario Motiejaus Šimelionio vidurinių mokyklų 5 – 12 klasių mokiniai. Prie jų prisidėjo ir keletas Senųjų Trakų pagrindinės mokyklos bei Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos mokinių. Šiame projekte dalyvavo apie 60 rašančių, piešiančių ir techninius darbus atliekančių mokinių. Daug mokinių dalyvavo antrą kartą. Mes patys atlikome kone visus darbus, išskyrus redagavimą ir maketavimą. Patys aktyviausi dalyviai buvo Agnė Sinkevičiūtė, Ernesta Kliucevičiūtė, Justina Brazovska, Justina Gajevskaja, Pijus Girdziušas, Arnold Bogdevič, Ingrida Tubinytė, Akvilė Savickytė.
Savo mokyklose mes mokomės lenkų ir lietuvių kalbomis, tačiau visi rašėme tik lietuviškai. Tekstų kūrimui vadovavo lietuvių kalbos mokytojos Aušra Girdziušienė, Giedrė Širinskienė, Angelė Bagdžiuvienė ir Irena Stefanovič. Vadovauti iliustracijų kūrimui teko vienai mokytojai- Astai Radimonienei.
Mes labai džiaugiamės, kad galėjome dalyvauti tokiame projekte. Smagu kurti, fantazuoti, atrasti savo talentą. Dar smagiau išsaugoti tai, ką esi sukūręs. O visų smagiausia- turėti savo knygą.



Mes manome, kad mūsų darbas teikia ne tik džiaugsmą ir naudą mums, projekto dalyviams, bet yra labai naudingas ir mūsų jaunesniems broliukams ir sesutėms. Mes jiems sukūrėme linksmą abėcėlę. Iš mūsų sukurtų knygučių jie galės mokytis skaityti, geriau įsimins raideles, galės jas rašyti, spalvinti mūsų iliustracijas. Taip pat mes manome, kad bent mažą trupinėlį atnešėme ir į Trakų krašto kultūros aruodą.

Komentarų nėra: